FAQ/ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Често задавани въпроси

Отговори на нещата, които искате да знаете за ScaleBusters. По-долу е даден списък с често срещани въпроси относно ION ScaleBuster. Кликнете върху въпроса, за да разкриете отговора.

ION ScaleBuster® отговаря ли на разпоредбите за водата?

Производителите са предприели всички стъпки, за да гарантират, че ION ScaleBuster® отговаря на най-строгите кодекси на практика за материали и тяхната употреба в питейна вода. Продуктът е сертифициран от WRAS в Обединеното кралство, WQA (съгласно ANSI/NSF 61&372) в Северна Америка, ACS във Франция и TÜV за Европа (Германия). Моделите ION ScaleBuster® са тествани и сертифицирани за 10 бара (модели с резба), 16 бара (модели PN16) или 40 бара (модели PN40), или за U модели – 150 psi (модели клас 150) или 300 psi (модели клас 300) модели).

Ще повлияе ли ION ScaleBuster® на водното налягане и дебита?

Вътрешната конфигурация на ION ScaleBuster® е проектирана да създава турбуленция. Това обаче причинява минимален спад на налягането и е малко вероятно да повлияе на водния поток.

ION ScaleBuster® зависи ли от дебита на водата?

Всеки модел ION ScaleBuster® е проектиран да работи в широк диапазон от условия на потока, за разлика от много други продукти, базирани на различни технологии.

Турбулентният поток влияе ли на производителността на ION ScaleBuster®?

Не. Дизайнът на ION ScaleBuster® създава турбуленция в структурата си, за да подобри ефектите от лечението с ISB®. Това означава, че може да се инсталира на всяко удобно място.

Защо съществуващите отлагания от котлен камък се изчистват?

Чрез утаяване на твърдостта, третираната вода става по-малко наситена и следователно е в състояние да разтвори стари отлагания за определен период от време.

Колко бързо ION ScaleBuster® ще почисти система?

Отнеманото време ще зависи от няколко фактора; дебелината на отлаганията от котлен камък и разстоянието на засегнатата зона от инсталирания ION ScaleBuster®. Действителният обем вода, преминаваща през ION ScaleBuster® ще определи продължителността на времето, необходимо за почистване на котлен камък и корозионни отлагания от системата. Въпреки това, след като бъде инсталиран, ISB® ще започне работата си незабавно, при условие че водният поток все още е възможен.

Защо корозията спира?

Патентованият дизайн на ISB® позволява използването на материали в конструкцията му, които няма да доведат до корозия/блокиране в устройството. Известен факт е например, че неръждаемата стомана, потопена във вода, страда от корозия на пукнатини и вдлъбнатини поради хлоридните йони, намиращи се във водата. ION ScaleBuster® не използва никаква неръждаема стомана за конструкцията на своите специални кавитационни/турбулентни камери.

Защо да използвате ION ScaleBuster® вместо химическо третиране?

Химическите методи губят популярност, тъй като използването им добавя нежелани замърсители към подпочвените/подземните води. Например, използването на фосфати вече е забранено при производството на прахове за пране в някои големи индустриализирани страни, тъй като тяхната употреба насърчава растежа на водорасли и други организми, които изчерпват кислорода. Без кислород езерата и реките застояват. Дори омекотителите за вода добавят към общия натрий в питейната вода, където рециклирането на водата е обичайно. Химикалите са скъпи за изхвърляне и разбира се увреждат околната среда. Химикалите могат да причинят проблеми със здравето и безопасността.

Защо има икономии на химикали в плувни басейни или охладителни кули след ION ScaleBuster®?

Чрез премахване на отлаганията от котлен камък има по-малко местообитания за остатъчни бактерии. Също така, флокулацията на органични колоиди прави филтрирането много по-ефективно, намалявайки количеството хлор/химикали, необходими за стерилизация.

ION ScaleBuster® ще омекоти ли водата?

Не, не в тесния смисъл на думата „омекоти“. Въпреки това, тъй като част от разтворената твърдост се утаява от водата, са възможни икономии от сапун и перилен препарат. Често се забелязва „меко“ усещане за вода. Омекотителите на основата на сол добавят големи количества натрий към водата. Това обикновено е нежелателно за хора с определени здравословни проблеми. ION ScaleBuster® не добавя натрий към вашата вода.

Вкусът на водата влияе ли?

ION ScaleBuster® наистина подобрява вкуса на водата, като „маскира“ неприятни вкусове като хлор. Някои експерти в областта на физическото кондициониране смятат, че тези аромати са се уловили в утаените твърди вещества.

Какво причинява намаляването на вкуса на хлор във водата след обработка с ION ScaleBuster®?

Свободният хлор се абсорбира в утаените частици.

Колко дълго ще издържи ION ScaleBuster®?

Това зависи от качеството и количеството на водата, преминаваща през ION ScaleBuster®. Много ISB® устройства все още работят ефективно без поддръжка или ремонт както в търговски, така и в индустриални ситуации след 20 години употреба. Естествено, в агресивни и непитейни води, където ISB® се използва за предотвратяване на корозия, може да се получи по-ниска продължителност на живота. Въпреки това PTFE остава активен, за да предотврати образуването на котлен камък. Има обаче 10 години гаранция за материала за всички продукти на ION ScaleBuster® за приложения с питейна вода.

Ще спести ли енергия?

ДА! Тъй като ION ScaleBuster® ще премахне съществуващия котлен камък, натрупан върху отоплителни услуги, като нагреватели за гореща вода, електрически нагревателни елементи, промишлени топлообменници, тръби и резервоари за гореща вода, е необходима по-малко енергия за загряване на водата. Дебелина на скалата от само една осма от един инч (3 мм) може да добави 25% към разходите за енергия.

Защо ION ScaleBuster® е по-добър от Magnetic Units?

ION ScaleBuster® е много по-гъвкав и има предимството на електростатичния ефект, причинен от движещата се вода. Магнитните устройства изискват много контролирани условия на водния поток, които могат да им попречат да работят правилно в някои ситуации.

Ефективен ли е ION ScaleBuster® за системи за топла вода?

ION ScaleBuster® се превръща в твърд фаворит за защита на системи за топла вода (температури до 60oC или 140oF) срещу корозия. При системите за циркулация на гореща вода малко по-различни обстоятелства налагат за най-добро представяне да се използва непрекъснато филтриране за отстраняване на утаените твърди вещества. Препоръките за правилно инсталиране са лесно достъпни чрез нашата мрежа от международни дистрибутори.

Къде трябва да бъде разположен ION ScaleBuster® по отношение на оборудването?

В идеалния случай ION ScaleBuster® трябва да се намира на поне няколко ярда от оборудването, което трябва да бъде защитено от устройството. Това позволява растежът на утаените частици котлен камък да се осъществи, преди водата да достигне зоните, произвеждащи топлина и образуващи котлен камък.

Колко дълго трае ефектът?

В сравнение с други устройства, ION ScaleBuster® е разработен, като размерът на утаените частици е основно съображение. Големите частици имат много по-малка повърхност от тяхната еквивалентна маса, съставена от относително по-малки частици. Поради тази причина те се разтварят много по-бавно във водата и впоследствие обработената вода има дълготраен ефект. Водата, обработена с помощта на ISB®, вероятно ще продължи да върши работата си за премахване на стари отлагания от котлен камък от тръбопроводите много по-дълго от конкурентните продукти, които произвеждат много по-малки частици. Производителите бяха първите, които използваха лазерен анализ на частици, за да определят какви точно физически ефекти генерира техният продукт.

Защо е необходимо да заземите ION ScaleBuster®?

Промените, които се случват в ION ScaleBuster®, се отнасят главно до утаяването на карбонати, произтичащо от разграждането на разтворените бикарбонати. Когато настъпи каквато и да е промяна в химическата структура на дадено вещество, което води до поне временна промяна в неговите съставки, има съответна промяна в електрическия заряд. Ако не е позволено неутрализирането на този заряд (което в случая на ISB® е чрез заземяване на заряда към подходяща земна връзка), тогава желаните промени могат да бъдат ограничени или ограничени по времетраене.

Защо минералите в разтвора се утаяват след ION ScaleBuster®?

Действието на ION ScaleBuster® причинява разграждането на бикарбонатите в разтвора, утаявайки по-малко разтворимите карбонати.

Могат ли утаените частици да се събират заедно?

В обикновените системи “направо” частиците обикновено се помитат и разпръскват, без да бъдат забелязани. В системи, които циркулират или съдържат зони за утаяване, може да са необходими някои мерки, за да се гарантира, че те са отстранени чрез филтриране или промиване.
По принцип темата никога не възниква. Домакинските чайници, например, може да се нуждаят от седмично нежно четкане и изплакване, за да се изхвърлят всякакви меки остатъци. Това е прието от клиентите като малка цена за премахване и предотвратяване на твърди, натрупани отлагания от котлен камък.

Какво причинява флокулация на по-малките частици?

Промяната на статичния баланс в ION ScaleBuster® неутрализира заредените частици, които след това не се отблъскват една друга. Това се дължи на патентованата конструкция на анодните и PTFE турбулентни камери в рамките на бронзовото тяло на ION ScaleBuster®.

Защо йонообменните омекотители могат да спестят консумацията на сол?

Чрез премахване на разтворените соли от водата като утаени карбонати, те вече не присъстват като йони в разтвора. Това означава, че обемът вода, който даден размер на омекотителя ще третира между повторното генериране, може да бъде увеличен. Спестяването на сол би означавало, че голям хотел, например, може да спести значително на година.